Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /home/kihapadm/domains/kihap.be/public_html/includes/menu.inc).

Cursus

Cursus taekwondo club Kihap

 

Beste leden,

Deze cursus werd samengesteld als leidraad bij het beoefenen van taekwondo. Men mag echter zeker niet uit het oog verliezen dat men het praktische gedeelte nooit volledig uit de cursus kan aanleren. Daarom wil ik er nogmaals op wijzen hoe belangrijk de aanwezigheid op de geleide training is. Bij grondige kennis van de gehele cursus, is men in staat het examen voor 1° dan taekwondo af te leggen. Men mag echter niet vergeten dat alvorens men zover is, ook de nodige zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en niet minder belangrijk budogeest van essentieel belang zijn. Ook buiten de dojang wordt er van u verlangd zich steeds gedisciplineerd en als volwaardig Kihap lid te gedragen want taekwondo is niet alleen een gevechtskunst maar belangrijker nog een levensstijl.

 

Taekwondo in de dojang

 1. Persoonlijke hygiëne dient ten alle tijde optimaal te zijn. Indien rechtstreeks van het, eerst douchen voor de training. Nagels kort geknipt en verzorgd.

 2. Onder persoonlijke hygiëne wordt eveneens verstaan dat de dobok proper is en zonder plooien. De gordel is een uitzondering op deze regel. De Koreanen hebben het geloof dat indien men zijn gordel wast deze zijn kracht en geest verliest door het vervagen van zijn kleur.

 3. Een dobok, alsook de gordel dient ten alle tijde tijdens de training correct gedragen te worden. Is dit niet het geval, wend je je weg van de trainer en los je het probleem op.

 4. Heb respect en eerbied voor de trainer die op dat moment les geeft. Ook al ben je het niet altijd eens met de les. Alle meesters/ trainers hebben hun opleiding genoten en hebben elk hun stijl van lesgeven. Ook hun leeftijd speelt geen rol.

 5. Drinken in de dojang enkel toegestaan indien aangegeven door sabeomnim. Uitzondering hierop kan verkregen worden bij ziekte of nood.

 6. Samenwerking doet wonderen

 7. Laat zien wat je waard bent.

 8. Laat persoonlijke standpunten en problemen thuis.

 9. Be on time. Arriveer je toch te laat, blijf langs de zijkant staan en wacht tot de trainer u opmerkt en u deze de toestemming geeft het trainingsgedeelte tebetreden.

 10. Indien men vroegtijdig de dojang wenst te verlaten, (wc, doktersbezoek, persoonlijke redenen) vraagt men toestemming om dit te mogen doen.

Taekwondo technisch bekeken

 1. Geloof in jezelf, alles is bereikbaar door enkel u best te doen.

 2. Taekwondo mag enkel gebruikt worden indien verrechtvaardigd is, dus niet om te pesten, vechten of zaken op orde te stellen. Bij het vernemen van enige info hieromtrent en na bevestiging, zal het lid uit de club ontzet worden als teken van disrespect naar de trainers toe.

 3. Trainen hoeft niet enkel tijdens de daarvoor voorziene uren. Neem deel aan stages, train thuis, oefen met medelid.

 4. Indien men een kwetsuur heeft, opgelopen voorafgaand aan de training, gelieve dit aan de trainer(s) te melden.

   

  Taekwondo door het leven

   

 5. Vriendelijk zijn helpt.

 6. Leef gezond. Een gezond lichaam brengt een gezonde geest

 7. Respecteer iedereen en behandel hen zoals je zelf wil behandelt worden.

 8. Verzorg je materiaal.

 9. Vermijd roddelen. Zit er iets dwars, praat het uit.

 10. Lieg niet.

 11. Erken fouten, indien deze zijn gemaakt.

 

Simard Pierre, hoofdtrainer

Bruggeman Nico, trainer