Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /home/kihapadm/domains/kihap.be/public_html/includes/menu.inc).

Ontstaan Kihap

 

Historiek Taekwondo Club Kihap Hamme:

 

Kiap Taekwondo Club Hamme werd in mei 1990 opgericht door Pierre Simard.

Pierre startte met gevechtssporten in september 1977 aan Gentse Universitaire Karate Club waar de traditionele JKA shotokan karate onderricht werd. Snel sloot hij zich ook aan Bij Budo Karate Oostende (zijn geboortestad) waar een sportievere en moderne vorm van karate werd gegeven.

Het jaar daarop sloot hij zich ook aan Bij Bushido Aikido in Gent waar hij drie jaar bleef trainen.

In 1979, na het zien van een Full Contact wedstrijd, kwam daar nog boksen bij in de Boksschool in Oostende. In die periode was het kickboksen in onze contreien nog niet wijd verspreid.

Op het einde van zijn studies verhuisde Pierre naar Hamme (1982) waar hij zijn onderbroken basketbalcarrière hernam bij Moerzeke (jeugdopleiding bij Sunair Oostende)

Volgde een zoektocht naar een geschikte vechtsportclub. Volcontact trainingen werden naast de basketbal trainingen hernomen bij Rudy Vandamme in het WKA kickboksen, daaropvolgend bij Rudy Gauwe in het Thaiboksen en het boksen in Sint-Nikllaas.

Toch knaagde het gebrek aan een traditioneler aspect maar gekoppeld aan een volkontakt gevechtsport. Verschillende federaties werden gecontacteerd (Taekwondo en Kyokushinkai karate).

Snel volgde een samenkomst met de voorzitter van de toenmalige VTB, die deel uitmaakte van de VVA, en een eerste kenninsmakingstraining (mei 90) werd vastgelegd in sporthal ’t Broeksken, samen met een demonstratie. Bart Laureys was onze eerse gastlesgever. Gezien het succes en de interesse werd toen de club opgericht. Enkele dagen voor de start moest de trainer verstek geven wegens privé redenen. Even paniek maar een nieuwe lesgever vond zich bereid om ons te begeleiden. Zo maakten we kennis met Guy Dosseray (2e dan), onze eerste hoofdtrainer.

In die periode was de club voornamelijk gericht op sparring en conditie. De trainingen konden dan ook zwaar genoemd worden. Toch nam de club onder leiding van Guy een goede start. Regelmatig kwamen ook leden van zijn club, Busugi Boechout, toen ongetwijfeld een van de beste clubs in Vlaanderen op gebied van sparring, mee trainen. Zo konden we genieten van het goede voorbeeld en snel progressie maken. We evolueerden snel van één tot vier trainingen per week.

Verschillende leden namen deel aan competities en we organiseerden enkele weekends Center Parcs en Sun Parcs waar we telkenmale  zes trainingen van twee uur afwerkten.

Door een jobwending moet Guy jammer genoeg afhaken en nam Pierre het grootse deel van de trainingen op zich. In het weekend lieten we zwarte banden van Busugi overkomen. Dimitri Stevenaert en Bart Geens, twee kampers op Europees niveau, volgden verder de lijn van Guy.

Ter voorbereiding van het danexamen ging Pierre zelfverdediging trainen bij Bujin Jitsu Hamme, een Ju jitsu club.

In 1995 haalde Pierre zijn zwarte band en werd 1e dan WTF Taekwondo. De 2e dan volgde in 1998. Ondertussen volgde hij ook bij Bloso de allereerste cursus initiator Taekwondo bij Bloso.

Enkele jaren na  het starten van de club miste Pierre het boksen en ging in Hamme  ook Thaiboksen trainen bij Tony Vercauteren. Daar gaf Pierre ook boksles.

Na een hoogtepunt begon de club aan een neerwaartse spiraal. Veel leden zaten in dezelfde leeftijdscategorie en haakten samen af door hun studies en beroepsbezigheden.

Ondertussen was Tony gestopt met zijn Thaiboksclub en nam Pierre daar de trainingen over.

Op een zeker ogenblik bestond de club enkel nog op papier en volgde Pierre alleen nog stages bij de VTB. Ondertussen nam hij het Aikido terug op in Sint-Niklaas.

Enkele leden drongen aan op een doorstart en stilaan begonnen de trainingen opnieuw. Het ledenaantal bleef enkele jaren beperkt.

Nico en Kris behaalden hun 1edan Taekwondo en begonnen mee les te geven. Ze organiseerden stages voor beginners en starten lessen voor de jeugd. Zo begon het ledenaantal gestaag te groeien.

Pierre behaalde zijn 3e dan en Nico zijn 2e dan.

Bij beiden groeide ook de interesse voor drukpunten waar ze verscheidene stages van volgden.

In 2010 vierden we het 20 jarig bestaan van de club met een spetterende spaghetti avond, annex fuif. Alle ex-leden werden uitgenodigd en de avond werd een groot succes. Op voorafgaande training was ook veel volk opgedaagd.

Dit gaf de club een boost. Velen sloten zich terug aan, soms zelfs met hun jonge kinderen.

Kris nam het bedrijf van zijn vader over en moest noodgedwongen stoppen met lesgeven.

 

Momenteel trainen we op een recreatieve manier allemaal samen, ouders en kinderen, en splitsen we op na de opwarming. Er ligt geen nadruk meer op sparring maar alle aspecten van het Taekwondo komen aan bod: sparring, stijl, zelfverdediging, conditie en lenigheid vnl. via Yvengar Yoga.

We hechten belang aan een ontspannen, informele sfeer zonder de traditionele waarden van een gevechtskunst uit het oog te verliezen.

Pierre is nu 5e dan  Taekwondo en Bloso trainer B sparring. Hij is hoofdtrainer.

Nico is 2e dan Taekwondo (binnenkort 3e dan), Bloso Initiator Taekwondo en wapenstok instructeur bij de politie. Hij legt zich vnl. toe op de sparringstraining in de club.

Gino Tilleman is 1e dan Ju Jitsu, 1e kyu shotokan karate en 5e kup Taekondo en geeft om de veertien dagen zelfverdediging.

 

Wat plannen we in de toekomst?

 

De club verder uitbouwen.

Op korte termijn zullen er naast de huidige trainingen om de veertien dagen nog een sessie bijkomen op zaterdag :

  • dinsdag zelfverdediging en valtechniek ( om 14d) met Gino/ boksen met Pierre (na samenspraak)

  • woensdag Taekwondo met Pierre en Nico

  • vrijdag Taekwondo met Pierre en Nico, Gino valt in

  • NIEUW zaterdag : Taekwondo met Nico (en eventueel een gasttrainer)

Als trainers blijven Nico en Pierre stages volgen bij de VTB om op de hoogte te blijven van de evoluties in het Taekwondo op vlak van sparring en stijl

We zullen ook verdere cursussen volgen bij Bloso.:

  • B trainer stijl

  • A trainer algemeen, sparring en stijl

 

Nico en Pierre zoeken zich ook verder te bekwamen in het Dim Mak of Kyoshu Jitsu (presuure points) om dit op termijn in te lassen in de trainingen voor volwassenen.

 

****  Ondertussen hebben we ook een clublogo ontworpen i.f.v. toekomstig promotiemateriaal !  ****

 

M.v.g. Pierre Simard